Hon sätter trender i trä

Det började på träslöjdslektionerna. När mellanstadiekompisarna täljde smörknivar tillverkade Stina Gunnarsson en stol som hade formen av en människa. "Jag kände att man kan göra vad som helst med trä, och den passionen lever fortfarande kvar", säger hon."

Idag är Stina Gunnarsson civilingenjör inom träteknik på Linköpings Universitet och - sedan fem år tillbaka - vd för Just Wood. I ett fysiskt showroom och i företagets webbshop utgår precis allt från materialet trä. Det handlar om träkalsonger, bärnstensringar, träkolstvålar, korkväskor, näverhalsband och mycket därtill. "Trä rider på hållbarhetstrenden inom design. Konsumenterna letar efter hållbara produkter", säger hon.

Stina Gunnarssons produkter säljs bland annat på Nationalmuseum och Liljevalchs i Stockholm, och i höstas utsågs hon till Årets formbärare i region öst av Svensk Form. "Mest uppmärksamhet har jag nog fått för min trätrosa. Vi bor i ett skogsland men kunskapen kring vår råvara är väldigt låg. Folk vet att det går att bygga hus och göra pappersmassa, men desto färre känner till att det också går alldeles utmärkt att göra textil av trä".

Du vill föra kunskapen vidare? "Ja, vi ska vara stolta över all den träförädling vi gör i Sverige och förstå att skogen är en guldgruva som är enormt viktig för Sveriges ekonomi både nu och i framtiden."

För Just Wood är laserskurna träprodukter storsäljaren, framför allt örhängen, och privatpersoner är den primära målgruppen. "Men på senare tid har stora skogsbolag insett värdet i kundpresenter i trä. Jag säljer giveaways i form av tallsåpa, tvålhängare och mössor i stora volymer", säger Stina Gunnarsson.

Själv lever hon som hon lär och bär nästan uteslutande sådant som hon har designat själv: träblus, träskor, laserskurna örhängen, kvistring, kolring och - en sniffring av enevirke. "Slipar man på ringen kan man drömma sig bort till skogen när man sitter på bussen eller väntar på att ett tråkigt möte ska ta slut", säger Stina Gunnarsson. "Fast i mitt jobb har jag väldigt sällan tråkiga möten. Det finns inget roliga än att få jobba med trä."

Publicerad i Dagens Industri 31/5 2019, Henrik Lenngren.

Nätversionen hittar du här.


Share this post


Leave a comment

Note, comments must be approved before they are published