Mitt privata byggprojekt

   

Nu kör vi igång sista etappen i vårt stora byggprojekt hemma och börjar att inreda i studion (innertak, väggar, golv, loft mm). Vi har byggt och fixat med diverse innan men aldrig har vi genomfört ett så här stort byggprojekt! Vi har renoverat husets alla fönster, renoverat och målat fasaden, vi har byggt en stor gedigen veranda, vi har totalrenoverat vårt förråd -> träverkstad samt toa och pentry till loftet/studion som är en tillbyggnad, ungefär som ett Attefallshus byggt med lösvirke. 

Att lägga så mycket tid och kärlek på huset känns helt rätt för det behövdes verkligen. På vissa ställen i fasaden fanns t ex stora hål. Och att samtidigt passa på att utveckla huset och forma det vidare känns så klart också rätt, som den kreativa skapande varelse jag är! 

Vi började planera förra året precis innan Corona kom och löste bygglovsritningar, bygglov, bokade snickare mm. Sedan dess har vi lagt all vår lediga tid på detta. Med vi menare jag mig själv samt min man Albert. Vi har viss erfarenhet av mindre byggprojekt sedan tidigare men vi är inga snickare. Vi har t ex byggt en gäststuga, en bastu och renoverat ett par lägenheter. Rollfördelningen oss emellan är typ dessa; jag är projektledare, arkitekt, inredare, målare, snickare och den extra handen. Min man är byggare, snickare, elektriker och problemlösaren. Sedan ska jag tillägga att vi inte gjort allt själva. Vi har haft hjälpt av tre byggare som hjälpt oss med de bärande konstruktionerna, montering av fönster och dörrar, stenläggning mm. Utan dem hade vi stått hjälplösa!

Grunden sedan vi köpte vårt hus för 10 år sedan är att återbruka så långt det går. Det har visat sig fungera utmärkt även nu trots att vi delvis bygger nytt! Alla fönster och dörrar, gatsten, tegel, spiraltrappa, diskbänk, badrumsporslin, duschkabin, spotlights, inredning, vattenberedare mm är begagnade. Att köpa begagnat hjälper mig faktiskt i processen eftersom just den dörren eller trappan jag hittat på Blocket styr mig vidare mot den färdiga lösningen. Annars hade jag behövt välja mellan tusentals nya dörrar eller trappor som finns att köpa.
Nästa val var att bygga med bara trä (Just Wood!). Det är så klart helt självklart för mig men det är å andra sidan inte särskilt svårt. Vi har bara valt bort plastfönster, gipsväggar och isoleringsplast till fördel för trä. Eftersom vi också valde att bygga mycket med råspont av gran så håller vi oss även till virke från Sverige. (Golvspånen och MDF:en i väggarna kommer däremot inte från Sverige eftersom vi inte har produktion av dessa material kvar.)
Tredje beslutet var att detta måste bli ett budgetprojekt. Vi har inte råd med  något annat. Tack vare mina begagnade inköp så har jag t ex istället kunnat köpa ett massivt svarvat träräcke till verandan eftersom jag inte ville snåla på materialvalen till det som ligger i direkt anslutning till huset som jag tycker förtjänar det bästa. Här har jag likaså valt att måla med linoljefärg medan jag däremot valt en snabbtorkande akrylatfärg till tillbyggnaden. 

Viktigt är att inte ta sig vatten över huvudet. Vi ska trots allt orka med projektet vid sidan av våra "vanliga" jobb och familjebestyr. Sedan måste vi verkligen säga att vi har Corona att tacka för att vi har kunnat lägga så mycket tid på vårt byggprojekt. Det har ju inte blivit några släktträffar eller kalas att tala om senaste året, och mitt företag har inte gått så bra heller. Faktum är att vi ligger före min tidplan. Hur ofta händer det?!  Egentligen skulle vi börjat bygga tillbyggnaden först denna vår, men eftersom byggprojektet löpte så bra förra sensommaren så beslutade jag att vi skulle köra på och få åtminstone ett färdigt och tätt skal inför vintern.

Nu går vi som sagt in i den sista etappen i projektet och vi hoppas att allt ska falla på plats; att många kommer ha glädje av det vi har byggt både nu och i framtiden och att träden vi planterat och gräset vi sått också kommer växa och omsluta nybygget så att det ser ut som om det alltid stått där.

Hör gärna av er om ni har några frågor kring bygget, val av material, utförande mm så svarar jag gärna!

    

 


Share this post


Leave a comment

Note, comments must be approved before they are published