Substitution - är viktigt i stort som smått

Att byta ut fossila material såsom betong och plast till förnybart trä är viktigt.

Det är viktigt för miljön.
Det är viktigt för skogsindustrin.
Det är viktigt för Sverige.

Detta har tidigare identifierats som en av de tre viktigaste delarna för den svenska träindustrins överlevnad och jag har sedan länge tagit del av en rapport som beskriver detta, skriven av en tidigare kollega på Linköpings Universitet, Tomas Nord (DiVA-rapport 2017).

Nu finns också en helt ny rapport ute som beskriver vikten av detta, men egentligen i ett annat syfte, att ge en helhetsbild i den heta debatten om vår skog och dess kolinlagring, och här ses speciellt vikten av de befintliga träprodukter som vi tillverkar idag och inte om vi skulle tillverka ännu mer av trä, vilket så klart är ännu bättre.  Bilden nedan visar detta i två olika scenarion. Mängden koldioxid som tas upp som det ser ut idag, och mängden koldioxid som tas upp om vi låter skogen stå orörd och istället använder fossila material till våra produkter. (Länk till rapport , Länk till sammanfattning av rapport)  


Det får mig att vilja skriva lite om syftet med min verksamhet som ligger i linje med detta, att jag vill få er att också substituera till trä!

Jag har alltid känt en stor passion för trä och alla olika trämaterial som finns där ute och det är dessa som är min inspirationsgrund. Både till olika produkter men egentligen till hela min affärsidé, Just Wood, där allt utgår från olika former av trä och där jag använder skogens råvaror med glädje och stolthet. Här är några exempel:
Eneträ – ett träslag som doftar fantastiskt -> SNIFF ring
Trä är poröst – suger vätska vilket man tänker är negativt -> PARFYM örhänge
Tencel – trätextil som är väldigt mjuk, som många inte känner till -> folkbildande TRÄTROSA underbyxa
Tallolja – restprodukt från pappersindustrin som används till såpa vilket folk inte vet -> TALLSÅPA allrengöring
Bärnsten – förstenad träkåda, skogens guld -> KÅDA ring

Jag försöker i mitt företag inspirera till att använda trä, både direkt kopplat till mina modeprodukter av trä, men också i ett bredare perspektiv. Genom att mina följare, kunder och återförsäljare ser alla de olika material jag jobbar med, förstår deras potential och ser olika tekniker som de kan bearbetas med så hoppas jag att det inspirerar er i era egna projekt där hemma eller i era företag och att även ni substituerar. I stort som smått. I ert husprojekt, syprojekt, trädgårdsprojekt, snickeriprojekt, presentprojekt med mera.  Allt från det enkla pappersgarnet som jag använder till mina presentaskar, till det äkta träcellofanet som jag använder istället för vanligt plastcellofan.
Trä kan ersätta nästan alla material. Och speciellt; tänk trä istället för plast eller betong så kommer du långt!

Och du, jag hjälper dig gärna på vägen. Hör av dig om du har några frågor!

//Stina Gunnarsson, grundare Just Wood

 


Share this post


Leave a comment

Note, comments must be approved before they are published

1 comment

  • Nyhetsbrev vill jag gärna ha!

    • Mari-Anne Andersson