LÖV
LÖV bräda
Vad kul att du har hittat hit! Du har kanske scannat QR-koden på LÖV bräda. Här kan du nu läsa mer om produkten.
LÖV är en bräda som kan användas till mycket. Som ostbricka, för uppläggning av charkuterier, bakverk eller grönsaker. Som ljusfat, som växtfat, som dekorationsfat. Eller som underlägg till grytan. Eller som skärbräda. Gör som DU vill! Utnyttja gärna träets fördel att på ett enkelt sätt ge produkten nytt liv genom att refurbish/upcycla/recycla produkten genom att olja in, slipa om, modifiera och återbruka.
Design
LÖV bräda har en organisk form precis som löven i Just Woods logotyp. Fiberriktningen är längsgående och kanten är fasad 30 grader för ett lättare respektive tyngre formspråk. Jag använder den "lätta sidan" som fat och den "tunga sidan som skärbräda". QR-koden ger dig viktig information på ett enkelt och modert sätt så att en enkel träbit känns lite high tech! Informationen tappas inte bort likt en lös etikett, utan informationen finns graverad för att läsas igen.
Designer är Stina Gunnarsson. Made of Sweden!
Skötselråd
Före första användning: Olja gärna in brädan med parrafinolja eller vegetabilisk olja (torka sedan av överflödig olja). Upprepa efter 24 timmar. Paraffinolja är helt luktfri och är lätt att applicera. Observera att ytan får en mörkare ton i samband med ytbehandlingen. Denna behandling måste inte göras, men den förlänger livstiden. Alternativt så slipar du om ytan när den börjar se tråkig ut. Helt enkelt! (eller så skickar du brädan till mig så fixar jag det åt dig!
Rengöring och underhåll: Handdiskas. Rengör med diskmedel och skölj med varmt vatten. Undvik att utsätta brädan för vatten under längre perioder, t ex under rinnande vatten, genom blötläggning eller maskindisk, eftersom detta kan orsaka sprickor i träet. Torka med en ren handduk. Olja gärna in brädan regelbundet så håller den länge. Kom ihåg att trä är ett naturligt material.
Material
Ask är ett segt och hårt träslag, vilket är lämpligt för en bräda som skall användas till mycket.
Asken är vårt mest näringskrävande trädslag som växer bäst på djupa, kalkhaltiga mulljordar. Asken kan nå en höjd av 25-30 meter. Kronan är öppen och välvd med speciellt de yttersta grenarna markant uppåtriktade. Stambarken är slät, ljusgrå till olivgrågrön. Lövsprickningen sker sent, ofta sist av alla lövträd och bladen är sammansatta av ett tiotal småblad som är ovalt lansettlika och svagt sågtandade. Asken växer naturligt i Sverige upp till Värmland och Gästrikland vilket i stort sett sammanfaller med ekens nordgräns. Veden är hård, seg och bandporig vilket ger tydliga skillnader mellan vår- och sommarved. Märgstrålarna är små och knappt synliga. Splintvedens färg varierar mellan ljusgul och ljusgrå. Kärnan på äldre stammar är mörkare. Virket är segt, starkt och relativt lätt att bearbeta. På grund av sin seghet och styrka har ask historiskt använts till hjul, hjulekrar, medar och redskap. Idag använd ask till parkettgolv, ledstänger, möbler och inredningar. Jag själv tycker att ask är ett fant astiskt vackert träslag med sitt tydliga trämönster av sommar- och vårved.
Produktion
Avverkningen av asken till LÖV bräda har skett på Billingen i Skövde, Sverige. Därefter har sågning till plank skett på ett mindre sågverk nära Tibro och vidare produktion har skett dels på ett snickeri i Tidaholm men också i Skänninge där QR-koden har graverats.
Tillverkningsprocess: Avverkning, sågning, torkning, plan- och rikthyvling, CNC-bearbetning, bredbandsputs samt lasergravering av QR-kod.
Att tillverka en förhållandevis enkel produkt såsom LÖV-bräda kräver trots allt flera produktionssteg. Förutom avverkningen i skogen så sågas stocken till plank och brädor på sågverket. Dessa torkas sedan så att virket får en fuktkvot på ca 10%, vilket är lämpligt för produkter som skall användas i inomhusmiljö för att de inte ska slå sig eller spricka. På snickeriet planhyvlas sedan plankorna till rätt tjocklek. Att fräsa lövets organiska form kräver en 3-axlig CNC-fräs. Därefter slipas ytan fin och len i bredbandsputs. QR-koden är lasergraverad vilket innebär att en laserstråle bränner trämaterialet enligt angiven bild.