Årskrönika 2023

God fortsättning kära följare!

På nyårsafton satte jag samman en snabb reel med bilder från 2023. Kika gärna på den. Jag själv blir alldeles varm i kroppen när jag ser alla glada kunder och roliga projekt vi haft under året. Här kommer en sammanfattning av året som varit i textform.

2023 blev mitt första helår i Gamla Linköping och jag började kunna jämföra vissa månader mot året innan. Omsättningen ökar kontinuerligt vilket gör att jag känner mig trygg att genomföra min första fasta anställning av bästa Johanna, som tidigare arbetstränat hos mig. Hon är numera butiksansvarig vilket frigör tid för mig att jobba med annat. Likaså har jag anställt fler timarvoderade under året; Eva-Britt, Albert och Zackarias.

 I början på året invigde jag min nya utställningslokal, skattkammaren, som också är mitt virkeslager. Första utställningen hette ”Kanevads sista skatter” och det sista av Kanevads konstverk ställdes ut. Till sommaren var det dags för ”Intarsia idag” med @av_klara. Ett riktigt stjärnskott som gör modern träkonst av en gammal teknik med wow-faktor. Till hösten hade vi en mycket inspirerande utställning ”Eken från Villa Granåsen” där Staffan @sver.kersson ställde ut bruksföremål som alla var tillverkade från en och samma ek från hans barndomshem.

 Till våren provade jag att öppna dörrarna till mitt garage och ordnade tillsammans med @annasretroloppis en garageloppis med utvalda bruksföremål i trä. Det här gav mersmak för Anna som nu har öppnat en egen loppis på Hunnebergsgårdarna!

 Lagom till Tidernas Sommar invigde jag också ”Stinas lekbod” där jag tillsammans med @afterkaoshantverk skapat en lekbod för barn på min bakgård med styltor, plockepinn, byggklossar mm i trä. Till detta skapade jag också en äkta fiskdamm av mitt gamla träkar där alla barn med handledning av min dotter Freja försökte fiska upp mina täljda träfiskar som låg där och guppade. Samma fiskar kunde barnen och de vuxna sedan få tälja under någon av Josephs täljworkshops som vi provade att ha i somras. Detta gav mersmak och ringar på vattnet. Bland annat så vågade vi också att ha vårt första täljkalas i höstas. En supersuccé med 8 st glada 9-åringar som gick hem med var sitt mobiltelefonställ. (Jag kommer annonsera om möjligheten till fler täljkalas hos Just Wood snart.)

 Ett sidoprojekt i somras var min modevisning hos @fwklaipeda, Litauen. Här fick jag tack vare @lottaahlvar möjlighet att på extremt kort tid göra en catwalk med valfri kollektion och jag skapade då ”TATTOO” med 10 st outfits med kombinationer av både befintliga plagg ur mitt sortiment men också olika prototyper. Sista modellen fick så klart ha på sig Corky, min folkdräkt i trä. Modellerna hade coola tatueringar och allt var inramat av Loreens nya låt, TATOO, som hon precis vunnit Eurovision med!

 Efter sommaren påbörjades arbetet med min nya butiksentré. Ett projekt som jag väntat länge på men när första spadtaget togs gick det undan. Nu kommer besökarna in genom en ändamålsenlig entré rakt in i hjärtat av Just Wood – butiken med alla mina träprodukter. Därefter kan man gå till höger och kika på Kanevads produkter eller mitt DIY-rum, eller gå till vänster och titta i verkstaden och utställningen. Passande nog så ändrade jag också min skylt från ”Just Wood - butik med bara trä” till ”Just Wood – butik – utställning – verkstad”. Det är så mycket mer än bara en butik nu! Tack Kulturfastigheter och @stangastaden för att ni tror på mig!

 Ett av de mer glamorösa projekten i år var Nobelhalsbandet. Här tog @muharremd och hans fru Sara Larsson kontakt med mig för att se om jag ville skapa ett halsband till Sara som hon kunde bära på årets nobelfest. Tanken från deras sida var att jobba lokalt och hållbart. Efter ett antal träffar med Sara bestämde vi att jobba med de mörkblå laserskurna detaljerna av ek som främst passade jättefint till hennes vinröda klänning, men som också hade en tydlig Just Wood look. Slutresultatet blev ett halsband värdigt en nobelfest. Så kul att materialet trä kan ta plats i det absoluta finrummet. Äntligen!

 Fler nya produkter har det blivit, förutom NOBEL halsband som nu finns att köpa i butiken så har vi också tagit fram ett DIY-luffarschack där ni själva får tälja era små pjäser och till hjälp har vi spelat in en instruktionsvideo. Kul också med TRÄSMAK träbänk där jag äntligen får ordentlig användning av min träverkstad. Jag har också börjat samarbeta med Grafiska Museet i Gamla Linköping som hjälper mig att stansa mina sminkpads (som jag tidigare stansade själv, en och en). Där har jag också fler, nya produkter på gång. Idéer på fler produkter finns det gott om och jag hoppas få mer tid att utveckla dessa under 2024.

 Några föreläsningar har det också hunnit med under året, även om jag inte annonserar om detta på hemsidan längre, bland annat för Tjustbygdens Konstförening och Kinda kommun kopplat till en fin utställning; Gran från rot till barr. Jag har även gjort mindre presentationer och workshops t ex för @gamlalinkoping samt panelsamtal med @svenskformost.

 Året avslutades med att förvandla träverkstaden till Tomteverkstad igen. Kerstin tillverkade fler tomtenissar och Johan Hedbrand hjälpte mig att få både Hjalmar att åka kana och snöflingor att falla. Den här gången hade jag mycket bättre rutin kring att hantera den stora mängden besökare som kommer under julmarknadshelgerna. Min nya huvudentré möjliggjorde t ex att jag kunde ha tre ingångar/utgångar. Tusentals besökare blev det och nya säljrekord!

Som ni ser är det många som jag samarbetat med under året. Stort TACK till alla er!

Att samarbeta mycket med olika aktörer och på olika sätt har jag alltid sett som väldigt viktigt i mitt företag och jag är säker på att det kommer vara viktigt även framåt.


Share this post


Leave a comment

Note, comments must be approved before they are published