Smyckes- och kläddesignern Stina Gunnarsson älskar kläder och trä – gärna i kombination. Hennes senaste skapelse var en större utmaning: en hel folkdräkt, nästan helt gjord i trämaterial.
– Jag tycker att det är spännande med trä i alla dess former. Och det är speciellt roligt med former där folk kanske inte tror att det är trä, säger Stina Gunnarsson som driver företaget Just wood med studio i Hemslöjdsgården på Läroverksgatan. Vanligtvis gör hon smycken och accessoarer i sin studio men hon gör även skor och kläder. Allt är gjort av material från träd.
– Jag har tillexempel gjort en trätrosa. Där kan jag verkligen få folk att reagera och tänka: ”Vadå trätrosa? Det låter hårt och sticksigt!” Men sen känner de på den och upptäcker att den är jättemjuk.
För att ge sig själv en utmaning och ta det träiga klädskapandet ett steg längre
slog hon sig samman med sömnadsstudenten Carolina Dahlberg. De bestämde sig för att göra en folkdräkt där Stina stod för designen och Carolina för det tekniska utförandet. Slutprodukten blev folkdräkten ”Corky” som framförallt är gjord av kork, pappersgarn, näver, björkplywood, björkrot, kåda och lyocell. Sen innehåller den även lite bomull och metall.
– Tanken var att visa att man kunde använda så många trämaterial som möjligt
och skapa något innovativt av något så traditionellt som en folkdräkt. Jag visste
inte att det var möjligt innan vi gjorde det. Arbetet tog fyra veckor och de båda folkdräktskaparna fick pröva sig fram under arbetets gång.
– Bara när vi skulle göra en söm så fick vi provsy tio gånger på något annat innan vi vågade oss på att sy på riktigt.
Finns det några fördelar med att använda trä?
– Trä är absolut ett bra och miljövänligt material. Men sen bör man veta att det finns många olika kvalitéer och de tillverkas på olika sätt på olika platser. I Europa finns det bättre lagar än i exempelvis Asien. Jämfört med bomull är
det ett bättre material för att det inte krävs så mycket vatten och bekämpningsmedel vid framställningen. Medan man kan argumentera för att trätextilier är mer hållbara än bomullstextilier så finns det många som hävdar att det allra bästa för miljön och den biologiska mångfalden är att låta så mycket skog som möjligtvara.
– Det är bra med en debatt, men jag själv känner mig väldigt trygg med att använda den svenska skogen som råvara. Det vore katastrofalt dumt att inte göra det. Vad händer med folkdräkten Corky då? Jo, den ska först visas
upp på Hemslöjden för att sedan visas upp på en modevisning i Dalarna.
– Jag vill att många ska kunna se och inspireras av den!
Victor Bomgren, Victor.Bomgren@ostmedia.se