"Stina har skapat en folkdräkt helt i trä"

Reportage Land 2021-10-27:
Den har alla komponenter som ofta ingår i en traditionell folkdräkt: Från kjol till förkläde, kjolsäck, smycke och huvudbonad. Den uppseendeväckande skillnaden är att materialen i denna dräkt inte är dem vi är vana vid. Ingen ull. Inget silke eller linne. Dräkten är till 100 procent tillverkad av trä.

Hundra procent trä. Trädräkten är inspirerad av folkdräktens uttryck och består av mjuk lyocell närmst kroppen. Livstycke är förkläde är tillverkat av korktextil.
Hundra procent trä. Trädräkten är inspirerad av folkdräktens uttryck och består av mjuk lyocell närmst kroppen. Livstycke är förkläde är tillverkat av korktextil.

 

Med inspiration av folkdräkternas estetik och mönster har Stina Gunnarsson från Just Wood designat en trädräkt som Carolina Dahlberg, elev vid Institutet för slöjd och hantverk vid Sätergläntan i Insjön, har sytt.

Förklaringen till idén är enkel: Folkdräkter är traditionellt tillverkade av naturmaterial.

Trä – vårt viktigaste naturmaterial

– Trä är ett av våra viktigaste naturmaterial, menar Stina som kallar sig tränörd.

– Jag har flera års arbetslivserfarenhet inom möbelbranschen och jag jobbar idag förutom med företaget Just Wood också på Linköpings Universitet som lärare i träteknik. Min passion för trä började redan i lågstadiet på träslöjden där jag hade en fantastisk lärare som lät mig göra mer eller mindre vad jag ville.

Innovativ förädling av träråvara

Och på den vägen är det. Stina Gunnarsson bidrar idag i allra högsta grad till att driva utvecklingen framåt när det gäller förädling av naturmaterialet trä och vår syn på vad det kan användas till. I sin verksamhet utforskar Stina olika typer av trämaterial och produktionstekniker vilket resulterar i mängder av spännande produkter tillverkat i trä. Bara trä. Vackra och lekfulla träsmycken. Träkläder av mjuk och följsam lyocell. Träskor! Bara för att nämna något.


Dräktens brosch är utformad som ett statment för träråvara.

Skapat folkdräkten Corky

Faktum är att trädräkten som har fått namnet Corky, är ett samlat resultatet av Stinas mångåriga materialutforskande. Hon är mobiliserat all sin kompetens för att ta fram folkdräktens alla delar och listan på material som använts är lång och fascinerande; massivt trä, näver, björkrot, bärnsten och björkplywood.

Namnet Corky kommer från dräktens huvudmaterial är just kork.

Det känns livfullt och nytt. Kork har använts till bland annat livstycket sjalen och förklädet.

Hållbart skogsbruk

– Skogen är bra för Sverige, konstaterar Stina Gunnarsson som tycker att diskussioner om hållbart skogsbruk är viktiga.

– Jag tycker vi ska förädla vår skog på många olika sätt. Jag använder råvaran med gott samvete och jag tycker det är bra att vi har lagar och regler som styr återplanteringen, säger hon och avslutar:

– Kom ihåg: Trä binder koldioxid.

 

 

Helena Nimbratt för tidningen Land, helena.nimbratt@land.se

Reportaget kan också läsas här: https://www.land.se/shopping/stina-har-skapat-en-folkdrakt-helt-i-tra/

 



Share this post


Leave a comment

Note, comments must be approved before they are published